• Kmetty-házi angol véreb kennel / Kmetty-házi bloodhound kennel

  • Lovas Ferenc +36 70 238 5165

Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound

A Kmetty-Házi kennel története

Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound

A Kmetty-Házi kennel története 1986-ban kezdődött. Édesapám kérte ki a kennel nevet a MEOE-n keresztül az FCI-től Skót juhászkutya tenyészetéhez. Ekkor 5 éves voltam, így természetesen a kutyákkal és a kiskutyák között nőttem fel és akarva, akaratlanul belém ivódott a kutyák szeretete és a tenyésztés iránti vágy.
Természetesen az iskolai tanulmányok, a kollégium gátat szabtak a kutya tartásnak, főleg a kezdő tenyésztésnek, de saját kutyám mindig volt. Cocker spániel, Szálkásszőrű tacskó, Rottweiler, Német dog. Az első tenyésztői próbálkozások már az egyetem alatt elindultak és feleségemmel Jack Russel terriert és Cavalier King Charles spániel tenyésztésével próbálkoztunk néhány évig. De mindkét fajtából hiányzott valami, amikor bekövetkezett egy kiállításon a szerelem, ahol megláttunk egy Angol vérebet és mindketten innentől ezt a fajtát akartuk. Ekkor 2007-et írtunk.

Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound
Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound

Frissen végzett egyetemistaként, de már dolgozó emberként szűkös pénztárcával vágtunk neki a keresésnek, hogy megpróbáljuk a lehetetlent és vásároljunk egy bloodhoundot. Akkor még az ismeretlen internetvilág hiányában újságokban keresgéltünk sokáig eredménytelenül, de kitartó munka után találtunk 2 magyarországi tenyészetet. Mindkettőt megkerestük telefonon érdeklődve a vásárlás lehetőségéről, várólistáról, egyebekről. Az egyik tenyészetben – pedig ott pont akkor volt friss alom – a hangnem nem ütötte meg az elfogadható szintet, így úgy gondoltuk innen nem szeretnénk kutyát. A másik tenyésztő kedvesen tájékoztatott a fajtáról és elmondta, hogy most nincs alom, de bármikor elmehetünk és megnézhetjük a szülőket élőben. Ezzel a lehetőséggel éltünk is és mélyebben megismertük a fajtát. Megbeszéltük a tenyésztővel, Kilián Endrével, hogy szeretnénk tőle egy kutyát vásárolni. 2008. április 29-én megszületett várva várt alom 12 taggal. Kiválasztottunk egy sárga nyakörves szukát /ez a szín azóta is babona nálunk/ és 2,5 hónaposan hazahoztuk Agria Dragon Imolát „Jennyt”.

Ekkor a szerelem valósággá vált és Endrének köszönhetően ezzel együtt egy csodálatos közösség része is lehettünk, amit azóta is köszönök neki és próbálom ápolni azt a közösséget és hagyományt, amit ő családi problémák miatt abbahagyva a tenyésztést hátrahagyott.

Aki egyszer is ellátogat az általa kitalált Bloodhound Weekendre, az akkor is a csapat tagja lesz, ha nincs vérebe, de garancia az is, hogy örökre a fajta szerelmesévé válik. /2019-ben tartottuk a 13. Bloodhound Weekend-et)

És akkor nézzük, hogy lett az álomból valóság, a szerelemből tenyésztés

Jenny felnevelése óriási öröm és kihívás volt. Endre segítségével szép felnőtt kutya vált belőle, és el is indultunk vele a kiállítások világába. Voltak sikerek és kudarcok és kezdtük átlátni, megszeretni és egyben megutálni ezt a világot minden szépségével és minden könyörtelen valóságával. Közben megszületett első fiúnk Nimród, így egy időre kiestünk a kutyázásból csak hobbiból voltunk bloodhoundosok. Közben mentettünk egy családi válságból egy bloodhound kant, így már egy pár gazdagította a családunk. A gyereknevelési kezdeti nehézségeiből felocsúdva 2010-ben már Jennyvel és Frodóval látogattuk a közeli kiállításokat. Valamikor ezekben az időkben el is határoztuk, hogy megpróbálunk egy almot, mivel Frodo nem volt túl fiatal, így szorított az idő. 2010-ben meg is született a Kmetty-Házi A alom, melynek néhány tagja a mai napig, 9 évesen is, örömet okoz az új családjának. A következő években még szerepeltünk néhány kiállításon sikeresen a 2 kutyával, de ekkor már ismét a gyerek vállaláson gondolkodtunk és 2012 júliusában meg is született a Barna. Sajnos nem sokkal később Frodo el is hagyott minket nagy űrt hagyva maga után.

Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound
Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound

Miután Barnus is kicsit felcseperedett, már terveztük a második almot. Kilián Endre barátunk ekkor futotta be szép karrierjét Knotty nevű liver kutyájával, így együtt vele, úgy döntöttünk, hogy Knottyval fedeztetjük Jennyt. 2013-ban meg is született a B alom sok szép liver kiskutyával. 2013-ban ismét döntést kellett hoznunk, mert a Bloodhound Weekendeken baráttá vált Tátrai család kiváló kanja Mogyoró is öreg éveit taposta, de tőle mindenképpen szerettünk volna egy almot. Így meggyőződésünkkel ellentétben újra fedeztettük ebben az évben Jennyt, így 2013 őszén megszületett Jenny egyik legszebb alma a C alom. Az alom születése után elhatároztuk, hogy vásárolunk és felnevelünk egy kant, akivel újra kiállításokra fogunk járni. Ő volt Arjuna, akit egy holland, de Magyarországon élő családtól vettünk. El is értünk az új jövevénnyel szép eredményeket. Arjuna szép kutya volt, de nem kiemelkedő. Amikor 2 éves lett elhatároztuk, hogy megnézzük, hogyan örökít és bevállaljuk a D almot is. A D alom Jenny 2 év pihenője után 2015 őszén született nagyon szép, sötét fekete-cser egyedekkel gazdagítva a bloodhound társadalmat.

2015-ben egy másik fontos esemény is történt. Befogadtuk Asztridot egy családtól, aki bár szerette a fajtát, de nem ismerve a bloodhound természetét nem tudta vállalni a további együttélést. Asztrid egy nagyon szép felnőtt kutya volt, aki 2016 februárban egy Arjunával való szerelmes együttlét után meg is ajándékozott minket egy szép alommal. Ez volt az E alom. Az E alomból meg is tartottunk egy szukát Evát. Miután Asztrid kiskutyái nagyon szépek lettek és Váczi Gábor kutyája szintén nagyon öreg volt (ez a mi keresztünk, hogy minden nagy öreg utolsó lehetőségét kihasználjuk) rászántunk magunkat egy őszi alomra is. Közben Arjuna ismét úgy döntött, hogy nem maradhat ki a játékból, így az akkor Asztrid hátására tüzelő Jennyt egy pillanat alatt befedezte. Így következett a fejfájás, hogy mi van, ha 2 alom születik. 2016 őszén meg is született az F és a G alom. És hála isten mindkettő gyönyörű. Hála Isten mindenki szerető családra talált és 2 szukát meg is tartottunk magunknak.

Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound
Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound

Közben rájöttünk, hogy tenyészteni csak akkor lehet, ha megfelelő számú szukával rendelkezünk, így 2016 őszén vásároltunk egy szlovák és egy cseh szukát, Nataschát és Csokit. Mindkettő kiváló felmenőkkel rendelkező kis szuka volt. Közben sajnos Asztrid egy gyomorcsavar következtében elhagyott minket. Ahogy a megtartott 2 szuka és a két kis új jövevény növekedtek úgy döntöttünk, hogy Arjunának új családot keresünk, mert a tüzeléseknél egyre nagyobb probléma volt és almot már nem szerettünk volna tőle. Így ő egy budapesti családba költözött. A 2016-os év viharai és a kiskutya nevelés nehéz és hosszú napjai után úgy döntöttünk, hogy a 4 szukával és egy új kannal 2017-ben visszatérünk a ringbe és meghódítjuk a nagyvilágot. Ekkor egy kezdő olasz fiatal tenyésztőnél megláttunk egy alomtervet és a már megszületett alom képeit. Úgy döntöttünk, hogy vásárolunk belőle egy szép kant, mert ebben van a mi jövőnk és bajnokunk. Sikerült is a nagy alom legszebb és talán a legtemperamentumosabb tagját kiválasztanunk, ami azóta tudunk, hogy az angol véreb legfontosabb tulajdonsága, ha egy show kutyát szeretnénk.

Ő Babalu. Mint azóta sokak számára ismert tény is, hogy beváltotta a reményeket és a Junior Világ Győztes cím mellett számos puppy, junior és felnőtt címmel rendelkezik és nagyon sok kiállítás Best In Show csoport és végső dobogóján állt már. Köszönhető ez a temperamentumának, kiváló anatómiai szerkezetéből adódó mozgásának és nem utolsó sorban kiváló tanárának és handlerének Tibay Norbertnek és aszisztensének Pócs Lizának, akivel a Fehova Best In Show győzelméig menetelt. 2017 augusztusban ismét egy bajba jutott bloodhound került hozzánk, akinek családi tragédia miatt kellett elhagynia régi otthonát. Ő Argo, akivel 2018-ban megnyertük a szlovák klub kiállítást.
Közben a szukáink is szépen szerepeltek, ha nem is ilyen magaslatokban, de sok kiállítás címeit hozták haza a Kmetty-Házi kennelnek. A sikerekben fürödve 2 év pihenő után ismét úgy döntöttünk, hogy 2018-ban almot tervezünk a két legjobb kutyánkkal, Babaluval és Csokival. A H alom meg is született 2018 szeptemberében.

Kmetty-házi angol véreb kennel, tenyészet, bloodhound kennel, puppy, kölyök angolvéreb, blood hound

Nagy reményekkel neveltük a kölyköket és kerestük azokat a gazdákat, akik méltó módon vihetik tovább a szülők nevét. Ez sikerült is, hisz az alom egyik tagja bár még csak egy éves, de már a magyarországi mezőny babérjaira tör. Egy szuka a német kiállításokon ért már el szép puppy osztályos eredményeket. Az amerikába kiutazott szuka és a szlovák szuka is szépen veszi az első akadályokat. Közben született 2 db egyes alom tenyészetünkben egy saját tenyésztésű és Argo párosításból, illetve Natascha és Babalu párosításából. Mindkettőből kiváló családi és munkakutya lett Szlovákiában és Romániában.
2019-re ismét nagy dobásokat terveztünk, aminek előkészítéseként lehoztunk Csokitól és Argotól egy almot tavasszal. Vásároltunk egy amerikai kant Waltot és egy olasz szukát Lizát. Elhoztuk Babalu amerikai apját Olaszországból, hogy befedeztessük vele Nataschát. Októberben meg is született a most legfrissebb reménységünk az L alom…. És az még csak titok, hogy mit hoz a jövő…..

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.